Действията на кабинета били като за кратка криза

12 000 безработни няма да получат обезщетение
Обновена: 29 апр 2020 22:08 | 29 апр 2020 22:04, Екип на Bulgaria On Air
12

110 000 са новорегистрирани безработни от началото на извънредното положение. Най-много са в секторите "Туризъм“, "Хотелиерство и ресторантьорство“, а Бургас и Варна са на челните места в негативната статистика.

12 000 безработни няма да получат обезщетение заради това, че са били без трудови договори - правителството е приело мерки, които съвсем не компенсират всички хора. Това каза за "Денят ON AIR" бившият външен министър Ивайло Калфин и допълни: "Правителството засега действа като че ли ни чака по-малка и кратка криза".

По думите му другите страни от ЕС прилагат един и същ инструментариум по различен начин.

"За хората без никакви доходи държавата изплаща някаква сума, за да могат да преживяват. Във Франция например се водят в болничен и получават средства за това", посочи той.

Според него кредитите имат своето място, но те не могат да заменят нуждите на крайно нуждаещите се.

"Не случайно се изсипват такива суми, за да остане икономиката в прилично състояние. България би могла да натовари бюджета си според възможности, за да усети всеки човек защита", допълни Калфин за Bulgaria ON AIR.

Фонд "Безработица" пък бил е за нормална ситуация. В последните години имаше силно нарастване на заетите.

"Но с такъв шок нека гледаме на фонда като на част от общите ни финанси", коментира събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко гледа да си изкара мандата и да бяга.Сам в парламента се обърна към БСП като ги сряза,че ако сега похарчи всичко за тях като дойдат на власт няма да има пари в хазната.
8
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо Тариката преди 4 години
Шефа ми кара джип за 250 000 лева и има 5 апартамента за по 300 - 400 хиляди всеки и подава във фонд безработица, пък продължава да си ходи на почивки човека и даже ще си купи още 1 джип, ама златен, но заплати за нас няма от 2 месеца вече и фонд безработица купува ще купува златния джип скоро
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така си я карат от много време по морето всичко под масата а сега дайте .. бентлито
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами родителите, който си гледат децата? Ако има карантина им дават болнични да си гледат децата, но това не било карантина така го бил написал министъра. Да си пуснат платен отпуска, после неплатен, междувременно може да ги пратят при бабите (най-рисковите) и накрая в бюрото по труда!!!Ще мине и този вирус и ще се върнем на въпроса има ли деца и защо бягат родителите към Терминал 2
5
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
"Били за кратка криза" или са за кратка криза - това е въпроса. Но за да отговори на този въпрос ж'урналистът трябва да има кураж да изкаже собствено мнение. А такива не се срешат често. И за това не плащат.
4
1
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
работят бе, държавните хрантутници работят... даже цял ден никой да не застане пред гишето им те пак ще си получат заплатата+ДМС тата накрая на месеца. Нали затова теглим заеми, да не им се нарушава жизнения цикъл на тях. Сега ще има да плащаме и мнооого извънреден труд с тия ВАЖНИ решения и брифинги в 22 часа.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя па, що не се скрие. Аз плщам данъци осигуровки и т.н., та да му плащат на него заплата, а той да ояснява как тия дето не са плащали трябвало да се спасяват. Ами аз да не съм балама?? Спирам да плащам ако помагат на тия дето нищо не плащаха. Затова няма да се оправиме хората които са редовни като останат разочаровани и минават и те от другата страна.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Многознайковци!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че,някой да е видял някакви "действия"? Изключвам карантината и всички рестрикции свързани с нея!